HTML

A Levegő Munkacsoport blogja

A Levegő Munkacsoport politikai pártoktól és gazdasági érdekektől mentes független társadalmi szervezet. Azért dolgozunk, hogy minden ember egészséges környezetben, emberhez méltó módon élhessen. Rendkívül fontosnak tartjuk és kiemelten törekszünk az állampolgári részvétel lehetőségeinek bővítésére, a nyilvánosság, a tájékoztatás és a tájékozódás szabadságának kiteljesítésére. Munkánk elismeréseként 2006-ban megkaptuk Az Év Civil Szervezete Díjat.

Címkék

1-es villamos (1) 10-es út (1) 4-es metró (3) alacsony kibocsátású övezet (1) alacsony kibocsátású övezetek (1) atomenergia (1) autóipar (1) autókölcsönzés (1) autómegosztás (1) autótesztelés (1) balaton (2) Balázs Mór-terv (1) baleset (1) Baross tér (1) bécsi önkormányzat (1) beépítés (1) belváros (2) bioüzemanyag (1) BKK (2) BKV (3) botrány (1) Bubi (1) Budai Vár (1) Budapest (2) Busz (1) buszmegálló (1) buszsáv (1) carsharing (1) cégautó adó (1) chemtrail (1) Csonka János (1) deltametrin (1) DHL (1) dízelbotrány (1) dugódíj (2) dugók (1) éghajlatváltozás (1) elektromosautó (2) elektromos autó (1) épületek felújítása (1) épületfelújítás (1) eső (1) Etele út (1) Európai Bíróság (1) fahiány (1) fairtás (1) Fák védelme (3) fák védelme (1) felújítás (1) Felújítás (1) fűtés (1) fuvarozás (1) gépjárműimport (1) GrundKert (1) használtautó (1) hatóságok (1) hol lakjak? (1) Hungaroring (1) ideális lakóhely (1) IKV (1) iskolakezdés (1) jogosítvány (1) kamion (1) Karburátor (1) Kékestető (1) Kelenföld (2) Keleti pályaudvar (1) kerékpár (1) Kerékpáros áruszállítás (1) kerékpározás (1) klíma (1) klímamenekültek (1) Kodály körönd (1) környezetbarát (1) környezeti állapot (1) környezetvédelem (1) környezetvédelmi plakettek (1) közautó (2) közlekedés (2) közlekedéstervezés (1) Közösségi kert (1) Közút (1) lakótelepi lakás (1) leégett (1) légszennyezés (6) levegőszennyezés (1) Levegő Munkacsoport (1) Liget (1) Liget projekt (2) Margit sziget (1) Márta (1) MÁV (2) megújulók (1) menekültek (1) mérés (1) mérgek (1) metró felújítás (1) múzeumnegyed (2) múzeumprojekt (1) napelem (1) négyes metró (2) nyári programok (1) okos város (1) Önellátó kert (1) önkéntes (1) Önkormányzati lapok (1) öntözés (1) óvoda (1) P+R parkoló (1) Paks (1) petíció (1) Pilis (1) Piliscsaba (1) Pilisvörösvár (1) Platán (1) Pomáz (1) repülőgépes permetezés (1) részecskeszennyezés (1) roncsautók (2) Solymár (1) szanatórium (1) szennyvíz (1) szennyvíztisztító (1) Szentendre (1) Sziget (1) szmog (1) szúnyog (1) szúnyogírtás (1) szúnyogirtás (1) támogatás (1) Tarlós István (2) Tarlós istván (1) társadalmi részvétel (2) telekocsi (1) térburkolat (1) tiszta levegő (1) tócsa (1) tömegközlekedés (1) TTIP (1) tűzvész (1) Üröm (1) Utastájékoztatás (1) utastájékoztatás (1) útdíj (1) úthibák (1) úttest hibák (1) városi fák (1) városi kertek (1) Városliget (2) Városliget beépítése (1) vegyszerek (1) vezetők (1) VI. kerület (1) villanyautó (2) Volánbusz (1) Volkswagen (2) Vonattal balatonra (1) Vörösmarty tér (1) zaj (1) zajszennyezés (1) zöldfelület (2) zöldövezet (1) zöld város (1) Címkefelhő

A tízezer fa csak az első lépés

2016.10.28. 06:31 Levegő Munkacsoport

filmbol.jpg

A budapesti fákért küzdő civilek jelentős sikerüknek tekinthetik, hogy tegnap Tarlós István főpolgármester kijelentette: a Fővárosi Önkormányzat faültetési programot kezd el, amelynek során három év alatt tízezer új fát ültetnek el Budapesten. Ez a bejelentés kedvező válasz volt az egyre erősödő lakossági követelésekre, hogy a főváros vezetés gyarapítsa a zöldfelületeket, és ne a pusztításukat támogassa.

A tízezer fa elültetése azonban csak az első lépés lehet. Mindenekelőtt a meglévő fákat kell megóvni! Szükséges minden üres fahely pótlása is, ezekből ugyanis közel 30.000 van a fővárosban – az egyébként hiányos nyilvántartások szerint.

Nem csak az ültetés fontos, hanem a kialakítás és az utógondozás is. Ha az agyonaszfaltozott, vízzáró burkolatos átlagos pesti utcában kiásnak egy lyukat és beletesznek egy fát, az aligha fog megmaradni. Kell hozzá legalább egy vízáteresztő (burkolat vagy burkolat nélküli) sáv, továbbá automata vagy rendszeres kézi öntözés is.

A budapesti fásítás egyik legnagyobb gátja azonban az, ami a felszín alatt van: a közművek és azok védőtávolságai. A fatelepítési program sikere nagyban múlik azon – különösen a belső kerületekben –, hogy megvalósul-e egy közműalagút-építési program, ami a harmadára tudja összehúzni a ma mindenfelé cikázó közműveket úgy, hogy az utólagos javítás is aszfaltbontás nélkül megoldható. (Ez sok pénzbe kerül, a politikusok fognak ezért neki örülni, de a közműcégek nem fognak neki örülni, mert nem akarnak közösködni a konkurenciával.)

Budapest zöldítése egy hosszútávú folyamat, ami nem képzelhető el szakmai irányítás nélkül. Mindaddig, amíg például Budapestnek nincs főkertésze (városi tájépítésze), és csak egy főosztály al-al-alosztályának három alkalmazottja látja el ezt a feladatot, addig totálisan komolytalan blöff Budapest zöldítése.

Ki kellene végre mondani, hogy a budapesti zöldfelületek nem tartalék fejlesztési területek. Nem olyan területek, ahová mindig az összes otrombaság – a mélygarázstól a közműveken át a stadionokig, olimpiai létesítményekig, múzeumig vagy plázáig – elhelyezhető. A budapesti zöldhálózat közmű-infrastruktúra. Azért van, hogy ne legyünk teljesen zombik, legyen hol kiszellőztetni a fejünket, oldani a stresszt (amit például politikusok ostoba intézkedéseikkel okoznak).

Budapest fejlesztése kívánatos. Ennek els őszámú célterülete azonban nem a világörökségi zónában van, hanem az átmenetiben: a Hungária gyűrű és a körvasút menti körút között. Illetve azokban a “küllőkben”, amelyet a Budapest 2030 Hosszú távú Városfejlesztési Koncepció alközpontként kijelölt: a Kelenföldi pályaudvarnál, Észak-Csepelen, a Ferencvárosi rendezőn, a Józsefvárosi rendezőn, Rákosrendezőn, a Gázgyár-Hajógyár tengelyen. El a kezekkel a nagyparkoktól!

Bardóczi Sándor
tájépítész
a Levegő Munkacsoport elnökségi tagja

Szólj hozzá!

Címkék: zöldfelület Tarlós István Fák védelme

Villanyautó karácsonyra?

2016.10.24. 06:40 Levegő Munkacsoport

 

nissan_leaf_tarnok.jpg

Majd másfélezer villanyautó találhat gazdára év végéig úgy, hogy a vételárból egy-másfél millió forintot az adófizetők állnak. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a néhány hete megrendezett E-mobilitás fórumon a széndioxid-kibocsátás mérséklésének szándékával indokolta az intézkedést, ami azóta pályázatként meg is jelent. Dicséretes, gondolhatnánk, hogy aki villanyautót vesz, az ekkora támogatáshoz juthat, hiszen mennyivel tisztább lesz a levegő, ha dízel- helyett villanyautók járják az utcákat. Csakhogy minden egyes, ebből a támogatásból várhatóan megvett villanyautóra jut 2016-ban kilenc-tíz – többnyire lestrapált, visszatekert kilométerórás, vastagon füstölő – Nyugatról importált gépkocsi. Azok között pedig elvész az a néhány villanyautó.

Van néhány ötletem, hogyan lehetne ezt a kétmilliárdot – és a jövő évre beharangozott hármat – a levegő tisztítására hatékonyan elkölteni. Nem most találtam ki őket, van köztük, amit a Levegő Munkacsoport évek óta szorgalmaz.

Ott van mindjárt a szennyezésarányos útdíj. Mérni lehetne, hogy egy gépkocsi hány kilométert tesz meg egy hónapban, és aszerint, mennyire szennyezi a levegőt, kellene kifizettetni minden megtett kilométer után X forintot. Egy besorolhatatlanul régi autó tulajdonosa akár a tízszeresét-százszorosát is fizethetné annak, amit egy Euro 6 normájú gépkocsié. Gyorsan átalakulna a gépkocsiállomány, elkezdene nem nőni, hanem csökkenni az autók átlagéletkora, és így a fogyasztásuk és a szennyezőanyag-kibocsátásuk is.

Vagy ott vannak a traffipaxok, amelyek a gyorshajtóktól védenek minket. Fölszerelhető melléjük lézeres kipufogógáz-elemző készülék. A gyanúsan füstölő gépkocsi aztán a rendszám alapján berendelhető egy hatósági mérésre és hibaelhárításra.

Lehetne ösztönözni az önkormányzatokat egy kis támogatással arra, hogy jelöljenek ki alacsony kibocsátású övezeteket, ahova csak Euro 4, Euro 5 vagy Euro 6 gépkocsival szabad behajtani. Németországban sok város levegője ugrásszerűen javult attól, hogy ilyen zónákat alakítottak ki.

De ha már mindenképpen a villanymobilitás fellendítésére akarjuk költeni az adófizetők pénzét, van látványosabb akció, amivel sok ezer ember elismerését lehetne kivívni. Támogassa az állam a robbanómotoros robogók villanyrobogóra cserélését! Ha például ezer pizzafutár kap fejenként kétszázezer forintot, az is csak 200 millió, viszont ha ezer büdös, zajos robogó eltűnik az utcákról, az jócskán élhetőbbé teszi a várost, mint másfélezer villanyautó.

vamá

Megjegyzés: A Levegő Munkacsoport levele Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek a villanyautók vásárlásának támogatásáról itt olvasható

3 komment

Címkék: támogatás elektromos autó villanyautó

Se a fák, se a lakosok

2016.10.19. 06:48 Levegő Munkacsoport

Kíméletlenül és értelmetlenül vágták ki egészséges fák sorát az észak-budapesti Duna-parton – köztük az egész pesti partszakasz egyik legnagyobb fáját – és az angyalföldi Dráva utcában. Ebben a történetben az a legborzasztóbb, hogy nemhogy még a minimális információmegosztás (plakát, látványterv, munka leírása) sem történt meg, de egészen konkrétan úgy próbálták meg élből leszerelni az érdeklődőket, hogy tudatosan félrevezették őket, azt hazudva, hogy a fákat csak „frissítik, s tavaszra kihajtanak szépen”. Mire gondoltak? Nem fog kiderülni? Úgyse lesz belőle botrány? S ha lesz, úgyis elmúlik?

Az egész országban beruházásügyileg nem alakult ki az egyeztetés, bevonás kultúrája. Erről nemrégiben részletesen írtam A Városliget Arnstein létráján című cikkemben, amely az Építészfórumon jelent meg.

A tényleg gyönyörű, egészséges, rakparti fák, amelyeket most kivágtak, a Dagálytól a Margitszigetig tartó gyalogos sétány díszei lehettek volna. A magam részéről a szakmai életem során olyan mértékű, széleskörű, általánosítható mérnöki és tervezői érzéketlenségről tudok beszámolni a zöldfelületi értékek tekintetében, hogy az rendre szül ilyen helyzeteket. (Ebben az érzéketlenségben a közmű-, út-, mély- és vízépítő tervezők járnak az élen, de bőven találkozni ilyen főépítészi hozzállásokkal is.) Ezekhez csak adalék a döntéshozói érzéketlenség. A BKK például a kivitelezéseiben mára rendre még a saját maga által létrehozott tervek zöldfelületi előírásait is felülírja (lásd a budapesti Bartók Béla út esetét).

Saját nem budapesti személyes példám egy olyan kálvária-főbejárati tervem, amelynek gyakorlatilag minden vonala arra irányult, hogy a koncepció kiemelt elemévé tegyen 4 db 50 éves tiszafát. Mire a tervezői művezetés helyszínére értem, a kivitelező és az őt irányító főépítész ebből kettőt már kivágatott annak ellenére, hogy a tervben minden a megtartásukat irányozta elő. A tettüket nem tudták indokolni észérvekkel, csak azzal, hogy a bontógépnek útban volt. De mikor leordítottam a fejüket, akkor a bontógép a másik kettőt valahogy mégis ki tudta kerülni.

Mesélhetnék arról is, amikor a geodéta kisfejszével jelöli meg a bemért fák törzsét egy méteres magasságban, lenyúzva róluk a háncsréteget az egyik oldalon; vagy amikor az építésvezetőnek 12 alkalommal kell szólni, hogy a terv és a vállalás alapján kalodázza már végre körbe a megtartandó fák törzsét, és ne rájuk borítva tárolja a bontott aszfaltot; vagy hogy készítse már elő azt a fát átültetésre, mert ha nem ássa most körbe, akkor 3 hónap múlva nem fogja tudni átültetni.

Röviden: iszonyatos nagy gáz van a zöldfelületekről a fejekben. Országos szinten. Rendet kéne végre tenni.

Bardóczi Sándor
tájépítész
a Levegő Munkacsoport elnökségi tagja

9 komment

Címkék: fairtás zöldfelület társadalmi részvétel fák védelme

Egy éves a dízelbotrány

2016.10.10. 08:00 Levegő Munkacsoport

Áttörésről nem beszélhetünk egy évvel a 2015. szeptember 18-án kirobbant dízelbotrány után. Bár van ország Európában, ahol már tudják, mikortól nem lehet robbanómotoros autót forgalomba hozni, azonban az egyik ilyen országban, Norvégiában, ahol már több mint százezer villanyhajtású autót adtak el, 2015-ben nőtt a dízelhajtású gépkocsik részesedése a teljes személygépkocsi-állományban. Magyarországon sem fordultak el az emberek hirtelen a dízeltől, és a roncsautóimport is töretlenül növekszik.

vw_2016_l10.jpeg

Ahol vannak változások, az az Európai Bizottság jogszabály-előkészítő, kezdeményező munkája. Ebből is kiemelkedik az az ígéretes törekvés, hogy a tagállamok közlekedési hatóságait egy központi ellenőrzés alá helyezzék, és rászorítsák az eladott gépkocsik kibocsátásának használat közbeni ellenőrzésére. Szisztematikusan, szúrópróbaszerűen. A Levegő Munkacsoport – és más szakmai szervezetek is – évek óta sürgeti a forgalomban részt vevő gépkocsik menet közbeni ellenőrzését. Volna is rá lehetőség, ilyen lenne az új traffipaxok kiegészítése lézeres kipufogógáz-elemzővel, és a kirívóan szennyező gépkocsik kiemelése. Sokat javítana egy ilyen intézkedés a levegő tisztaságán, de a gépkocsi-tulajdonosok gondolkodásán is.

Bár az illetékes minisztérium már évek óta ígéri a gépkocsik menet közbeni környezetvédelmi ellenőrzését, a mai napig nem találtak rá pénzt. Ennek fényében igencsak cinikusnak tűnik, hogy a kormány a környezetvédelemre hivatkozva kívánja támogatni a gazdag embereket egy-másfél millió forinttal villanyautók vásárlásában. Pedig a levegőszennyezés okozta megbetegedések és halálozások számát inkább lehet csökkenteni a robbanómotoros gépkocsik levegőszennyezésének a drasztikus visszaszorításával, mint 1400 villanyautó forgalomba állításával. Ennyi villanyautó messze nem ellensúlyozza az év végére 150 000 körülire várható idén importált használt gépkocsi levegőszennyezését.

Az egy éves évfordulóra adta közre a brüsszeli székhelyű Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E, amelynek a Levegő Munkacsoport is tagja) új tanulmányát az európai újautó-kínálatról. A kép egyáltalán nem szívderítő. Sajnálatos, hogy még a próbapadon legjobbnak bizonyult Volkswagen Euro 6 típusok is jobban piszkolják használat közben a levegőt, mint szabadna.

Az Euro 6 személygépkocsiknak a legjobb technikai színvonalat kellene képviselniük. De ez nem így van, sok autógyár elavult, kevéssé hatékony részegységeket épít be a kipufogórendszerbe. Pedig ez nem technikai fejlettség kérdése, hiszen vannak a szalonokban olyan gépkocsik, amelyek országúton is tudják az Euro 6-ot. Sok ilyet sorol a tanulmány. Ráadásul az Európában súlyosan levegőszennyező gépkocsik gyártói sikeresen teljesítik az Amerikai Egyesült Államokban forgalomba hozott típusaikkal az európainál szigorúbb kibocsátási hatérértékeket is. Nincs tehát elfogadható magyarázat a megengedettnél jobban szennyező személygépkocsikra és kisteherautókra. A T&E számításai szerint mintegy 29 millió ilyen, Euro 5 és Euro 6 tanúsítvánnyal árult, mégis súlyosan légszennyező személyautó és furgon járja az Európai Unió tagországainak útjait. Az Euro 5 tanúsítvánnyal bíró gépkocsik legalább háromszorosan túllépik a NOx–kibocsátási határértéket, és az Euro 6 tanúsítványt megkapottak között is nagyon sok a súlyosan szennyező.

dizel_l10_1.png

A T&E szerint a tagállamoknak kellene vizsgálni, hogy a náluk forgalomba hozott gépkocsik nem lépik-e túl az EK tanúsítvány szerinti kibocsátáskorlátozást, és ha igen kötelezzék a gyárat, hogy eladás előtt, illetve visszahívással javítsanak a kipufogórendszer teljesítményén. Ezek a pár éve piacon lévő modellek még legalább egy évtizedig velünk lesznek, és nyilván nem mindegy, hogy évente hány embert betegítenek meg, hánynak a halálát okozzák.

11 komment

Címkék: roncsautók Volkswagen dízelbotrány

Tervszerű városfejlesztés? Ismét napirenden a Nagymező utcai mélygarázs

2016.09.05. 07:02 Levegő Munkacsoport

A globális gazdasági válság enyhülésével ismét veszélyben vannak a Budapest VI. kerületi Nagymező utca fái, és felfordulhat a környék közlekedése is. Újra próbálkozik ugyanis az a külföldi befektető, aki a 2008-as gazdasági válság előtt mélygarázst akart építeni a Király utca és Andrássy út közötti szakasz alá.

nagymezo061125_005.jpg

A beruházás engedélyezési eljárásának keretében augusztus 23-án reggel 9-kor helyszíni szemlét tartottak a beruházó, valamint az V. és VI. kerületi polgármesteri hivatal képviselői. A bejáráson megjelent mintegy 20 helyi lakos is, akik közül többen már a 2006-2007-ben zajlott tiltakozásokon is aktívan részt vettek. Kiderült, hogy a mélygarázst ugyanaz a két német befektető kívánja megépíteni, mint tíz évvel ezelőtt. Úgy tűnik, hogy az akkori kilenc komoly tüntetés nem volt elég, hogy lemondjanak a bizniszről, és tiszteletben tartsák az ott élők véleményét, valamint azt a tényt, hogy az ott álló platánfák fővárosi szintű védelmet élveznek. Próbálna valaki hasonló fapusztítási tervvel előállni Bécsben, amely – nem mellesleg – hosszú ideje a világ 10 legélhetőbb városai közé tartozik! (Lásd a die Presse napilapban nemrég megjelent szatirikus írást, amelynek magyar fordítását írásunk végén közöljük.)

A beruházók szerint most nem a környéken épülő szállodák miatt kell a mélygarázs, hanem a színházba járók, a környéki boltok, irodák és éttermek miatt. (Korábban ugyanis a Balettintézetbe és egyéb, a környékre tervezett szállodák előírt parkolási helyeinek kielégítésére hivatkoztak.) A parkolóhelyek 20 százalékát a helyi lakosok számára biztosítanák. Szerintük sokkal tisztább és csendesebb lesz a környék, ha megépül a mintegy 390 férőhelyre tervezett létesítmény. A zavartalan és csendes működés érdekében két(!!!) sávban fog tudni kihajtani a mélygarázsból az a „néhány” gépkocsi, amelyik például egy színházi előadás után távozik onnan.

Jelenleg több kormányhivatalban, más-más helyszínen folyik a beadott engedélyezési tervvel kapcsolatos ügyintézés. Az eljárás még 2015-ben kezdődött, de a lakosságot akkor még nem tartották érdemesnek arra, hogy értesüljenek a tervezett beruházásról, például az önkormányzat ingyenes lapjában vagy – ahogy számolatlanul szokták reklámozni a Hunyadi téri zenés rendezvényeket – a házak kapujára kifüggesztett felhívással. A fellebbezést benyújtó néhány elszánt helyi lakó, valamint a VI. kerületi önkormányzat szakemberei azonban, a dokumentumok tanulsága szerint, számos kételyüknek adtak hangot a tervezett beruházással kapcsolatban. Ezek egy része a környező házakra gyakorolt hatásra, az építés idején keletkező komoly zavarásokra, egyebek mellett a zaj- és légszennyezésre, a felszín alatti vízmozgások hatásaira vonatkozik. Abban is egyetértés van a helyi lakosok és az önkormányzat szakemberei között, hogy a parkolást számos más – a környéket jóval kevésbé veszélyeztető – módon is meg lehetne oldani.

A környezeti hatások vizsgálatával, ellenvetésekkel és a hatóság válaszaival kapcsolatos „Budapest VI. kerület, Nagymező utcában tervezett mélygarázs építésére vonatkozó előzetes vizsgálati eljárás – másodfokú döntés” című anyagot az olvasók figyelmébe ajánljuk. Letölthető a kormányhivatal honlapjáról. (Kifüggesztve is megtalálható a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály 1072 Budapest, Nagy Diófa u. 10-12. szám alatti Zöldpont Irodájában. Kifüggesztés napja: 2016.08.10. Levétel napja: 2016.11.10.)

A 35 oldalas dokumentációnak alig van olyan oldala, amely ne ébresztene kételyeket a hatósági döntések, válaszok megalapozottságával kapcsolatban. Többször előfordul például a szövegben, hogy a felvetett környezeti problémákra nincs megfelelően alátámasztott állítás a beadott beruházói anyagban. Hiányoznak alapvető vizsgálatok a közlekedés megváltozott rendjével kapcsolatban, és az sem világos, hogy miért nem vizsgálnak alternatív gépkocsielhelyezési megoldásokat. Sajátos, hogy ezek után a hatóság – élve a rendelet által biztosított jogával – nem tartja szükségesnek részletes környezeti hatásvizsgálat elkészítését, mondván, hogy „a létesítménynek nem lesz jelentős hatása a környezetre”.

071110-vidamtuntetes_005.jpg

Azt hiszem, joggal merül fel mindenkiben a tervezett beruházással kapcsolatban, hogy hol van a – sokat emlegetett – helyi döntéshozatal, illetve a magántulajdon védelme. A helyi lakosoknak nincs joga eldönteni, hogy akarnak-e a belső kerületekben újabb mélygarázsokat? (A beadott fellebbezésért nemcsak megfelelő szakértőket kellett felkérni a helyi lakosoknak, de illetékmentességet sem élvezhettek.) Bécsben, ahol sokkal magasabb az életszínvonal (tehát sokkal inkább megengedhetik maguknak az autózást), a tervek szerint 2025-re az ott lakók 80 százalékban gyalog, kerékpárral, illetve tömegközlekedéssel oldják majd meg a mobilitási szükségleteiket. Vagyis nem a máshonnan érkező autósoké lesz az elsőbbség az itt élők igényeivel szemben. Ezt tartalmazza az osztrák főváros 2015 novemberében elkészült stratégiája.

Továbbá szerepel-e vajon ez a mélygarázs – egy vizsgálatokkal alátámasztott, az érintettekkel előzetesen egyeztetett, egységes közlekedési koncepció keretében – Budapest vagy a kerület fejlesztési terveiben? Ha pedig nem szerepel, akkor mire alapozza a hatóság azt a döntését, hogy nem szükséges a létesítményhez hatásvizsgálatot készíteni, közmeghallgatást szervezni?

A Ket. a közmeghallgatás körében az alábbiakról rendelkezik:
63.§(1) A hatóság közmeghallgatást tart, ha …
c) a hatóság a nyilvánosság véleményének megismerése érdekében ezt szükségesnek tartja
.”

Tehát ha nem tartja szükségesnek, akkor nem kell; ugyanaz a hatóság, amely úgy döntött – meggyőző alátámasztás nélkül –, hogy nincs jelentős környezeti hatása a létesítménynek… Az az apróság, hogy a nyilvánosság kilencszer tüntetett, valamint korábban is és most is fellebbezést adott be, nem számít. Pontosabban, a hatóság úgyis tudja a nyilvánosság 10 éve változatlan véleményét, akkor pedig minek is a közmeghallgatás?

Éveken át hasonlókat kérdeztek, szorgalmaztak országszerte a helyi lakosok a 2008 előtti ingatlanépítési roham idején is. Vajon újra indul a régi gyakorlat? Pártsemleges módon várhatók a jövőben is követhetetlen bürokratikus eljárásokkal ködösített, ötletszerű beruházások? A stratégiai tervezésre, az érintettekkel egyeztetésre, a demokratikus döntéshozatallal harmonizáló gyakorlatra legfeljebb az unokáink számíthatnak?

A Die Presse 28.06.2016. június 28-i számában megjelent cikk magyar fordítása:

 

Nem fog összejönni a Brexit a bécsi Fogadalmi Templom előtt

Wolfgang Freitag

 

Mindennek semmi köze azokhoz a centrifugális erőkhöz, amelyek az (ugyan még meddig?) Egyesült Királyságban a múlt csütörtök óta bontakoztak ki, és még kevésbé Brüsszelhez, az Európai Parlamenthez vagy a maradék EU27-hez, hanem egy olyan szabályozáshoz, amely a brit törekvésekkel kapcsolatban eddig még kevés figyelmet kapott: ez pedig a bécsi favédelmi törvény.

A helyzet ugyanis a következő: 1997 márciusában a bécsi Sigmund Freud parkban, ahogy bizonyára Önöknek is rögtön beugrik, a Votivkirche (Fogadalmi Templom) körút melletti zöld sávjában, egy EU fakört ültettek el. Akarom mondani, egy-egy fát minden (akkori) tagországnak, azaz 15 darabot, és még egyet magának az Uniónak. Ez összesen 16 fa. E miniarborétum létrehozásának indoka a Római Egyezmény aláírásának 40 éves évfordulója volt, azé az egyezményé, amely az európai egyesülés gondolatának a kvázi születési okmánya.

Azóta tehát az EU körben áll a Votivkirche előtt: Németország – ugyan mi mást? – egy valódi tölgyfát hozott, Franciaország csak egy fehér akácot, Ausztria egy gyengéd hárssal rukkolt elő és így tovább, keresztül-kasul különféle fák a régi világból. No és az Egyesült Királyság? Az most ott található vörös bükként a városi kert pázsitjában gyökeret eresztve.

A brit bükkfa, a természet előírása szerint, az elmúlt majdnem két évtizedben igencsak daliás fává nőtte ki magát. Mégpedig annyira tekintélyessé, hogy már hosszabb ideje a bécsi favédelmi törvény különleges védelmét élvezheti. A következmények egyértelműen a városi kertészet kezében vannak: a favédelmi törvények nemzetközi szakértőinek jogi véleménye szerint a britek eltávolítása az EU fakörből szóba se jöhet. És kedves angolok még egy figyelmeztetés: az engedély nélkül eltávolított fa után fizetendő bírságot Ti pillanatnyilag úgysem engedhetnétek meg magatoknak.

Szólj hozzá!

Megtelik a buszsáv?

2016.09.03. 07:02 Levegő Munkacsoport

Kiszivárgott, hogy a kormány ismét borsot törne a budapestiek orra alá. Betömné villanyautókkal a buszsávokat, különösen azokat, ahol az M3 metró felújítása alatt pótlóbuszok járnak majd. Egyrészt elrendelné a buszsávok megnyitását a villanyautók előtt, másrészt aki fel tud mutatni mondjuk 7-10 millió forint önrészt, annak adna még pár milliót, ha villanyautót vásárol.

visszateres_ide_1.png 

Ha volna szakpolitika, akkor lennének hatásvizsgálatok, elemzések arról, hogy Magyarország mit nyerhet és mit veszíthet rövid és középtávon azon, hogy öt-tíz éven belül a villanyautók lesznek a piacvezetők a világ személygépkocsik piacán. Elemzés nélkül is nyilvánvaló például, hogy ha teljesülnek a tervek, és Franciaországban hirtelen két millió, Németországban egymillió villanyautó zúdul az utakra, akkor közel ugyanennyi robbanómotoros, többségében dízelautó jelenik meg az unió keleti tagállamainak, köztük Magyarországnak a használt autós piacán. Vagyis átgondolt intézkedések nélkül a villanyautóforradalom eredményeképpen rövid távon Magyarország levegője nemhogy tisztulna, de tovább büdösödhet.

Ahogy tehát most kinéz, rövid távon a villanyautó jó buli lesz a gazdagoknak és a villanyautó importőröknek, bukta mindenki másnak:

  • A Magyarországon prémiumkategóriás autót gyártók – Audi, Mercedes – vevőket, munkásaik állást veszíthetnek.
  • Lelassulhat Budapesten a buszközlekedés – százezrek tölthetnek több időt a munkába járással, mint eddig.
  • A villanyautó ártámogatására költött pénz még inkább hiányozni fog ezer más helyről (oktatás, egészségügy, vasút stb.).
  • Miután elszámolási rendszer egyelőre a Holdban, a villanytöltő-állomások üzemeltetői ingyen kell, hogy adják a villanyt azoknak, akik amúgy mellényzsebből meg tudnák azt fizetni.

Pedig még csak fel sem kellene találni a villanyautós szakpolitikát, akár készen át is vehetnénk egyet, például azt, ami Észtországban bevált. Előbb üzleti tervet készítettek, aztán felállítottak egy országos fizetős töltőhálózatot, és vettek 700 villanyautót a szociális gondozóknak. Olyan embereknek, akik sokat utaznak, sokat használják a gépkocsit, és így a töltőket is. Vagyis létrehoztak egy infrastruktúrát, amely fogadni, ellátni képes a villanyautókat, és gondoskodtak arról, hogy hogy már az első pillanattól legyen, aki sokat használja. Nem véletlen, hogy Észtországban (45 339 négyzetkilométer, 1,316 millió lakos) 1101 teljes mértékben elektromos autó volt regisztrálva 2015 augusztusában, míg Magyarországon (93 030 négyzetkilométer, 10 millió lakos) 480 zöld rendszámot adtak ki idén márciusig, ráadásul ezek túlnyomó többsége nem is villanyautó, hanem hibrid.

1. ábra: A villany-töltőállomások számának alakulása Észtországban (Forrás: www.eafo.eu/)

 

2. ábra: A villany-töltőállomások számának alakulása Magyarországon (Forrás: www.eafo.eu/)

Lehet, hogy az ötlet beválik, és előkelő helyre kerülünk az európai villanyautó-statisztikában, de ha a buszsávokban megjelenő sok ezer villanyautó ellehetetleníti a tömegközlekedést, az nem a villanyautózás sikere lesz, hanem a hozzánemértés parádés bizonyítéka.

vamá

A kép forrása: http://nol.hu/kultura/villamosok_a_levesben-1410741

35 komment

Címkék: buszsáv villanyautó elektromosautó

Milyen dugódíjat?

2016.08.09. 09:18 Levegő Munkacsoport

dugo-rakpart.jpg

A budapesti dugódíj bevezetésének csak az lehet a célja (amint az kellene, hogy legyen a célja minden állami intézkedésnek), hogy javuljon a lakosság életminősége. A dugódíj hatására meg kell szűnnie a dugók túlnyomó részének, továbbá javulnia a közlekedési viszonyoknak és a levegő minőségének. Vajon mennyire felel meg ezeknek a követelményeknek a Fővárosi Önkormányzat által tervezett dugódíj?

A Fővárosi Önkormányzat honlapján a legfrissebb hír a témáról a tudósítás a főpolgármester 2016. július 8-i sajtótájékoztatójáról: „Tarlós István ismertette a Budapest Közút behajtási díjról készült összefoglaló jelentését. E hangsúlyozottan műhelymunka szerint Budapesten évi 5000 forintba kerülő fővárosi matricát vezetnének be, ami minden, a közigazgatási határon belül közlekedő valamennyi gépkocsira vonatkozna, és évi 4,5 milliárd bevételt hozna. Volna emellett egy belső zóna, ami Pesten a Margit híd-Szent István körút-Bajcsy-Zsilinszky út-Károly körút-Múzeum körút-Vámház körút és a Duna közötti területre, valamint Budán az Erzsébet hídtól a Lánchíd utca–Alagút utca–Attila utca–Csalogány utca–Bem rakpart és Margit híd között. Az Alagút utca és Lánchíd utca tompaszögű része kimaradna ebből, és díjmentesek volnának a rakparti utak is. A belső fizetős zóna bevezetésének várhatóan jelentős forgalomcsökkentő hatása lenne. Az Alagút utca, Lánchíd utca és a Lánchíd díjköteles lenne, az Erzsébet híd díjmentes lenne. A díjtétel 700 Ft lenne zónahasználatonként, és évente 5,5 milliárd bevételt hozna. A dugódíjból származó várható éves teljes bevétel mintegy 10 milliárd lehetne. A zónán belül lakók és a törvény szerinti kivételek nem fizetnének, a családon belüli második autóra díjkedvezményt adnának, további kedvezmények viszont értelmetlenné tennék a bevételeket. 2017 végére valósíthatók meg a kapcsolódó fejlesztések, 750 millió és 1 milliárd közötti költséggel.”

Az 5000 forintba kerülő éves matrica nem nevezhető dugódíjnak, hiszen semmilyen érdemleges hatása nem lesz a dugókra, a közlekedési szokásokra és így a levegő minőségére. Célja csupán a díjbeszedés, de annak is teljesen értelmetlen, hiszen a 4,5 milliárd forintot már meglévő adók, díjak igen kismértékű emelésével könnyűszerrel be lehet szedni, ehhez felesleges egy új rendszert bevezetni, adminisztrálni, ellenőrizni. Igazságtalan is lenne egy ilyen matrica, hiszen ugyanúgy meg kellene fizetnie az 5000 forintot még annak az autósnak is, aki például nem naponta, hanem egy évben csak egyszer lép be Budapestre. (Ha viszont a Fővárosi Önkormányzat mindenképp ragaszkodik a fővárosi matricához, akkor nem éves, hanem napi matricát kellene bevezetnie. Bár ennél is lenne jobb megoldás, de ez legalább csökkentené a dugókat, különösen a fővárosba bevezető utakon.)

A pesti és budai belvárosi díjfizetős zóna kialakítása se hozna érdemi változást Budapesten. Ehhez túl kicsi a zóna, Budapest területének mintegy 5 százaléka. Azonban nemcsak ez a baj ezzel a zónás rendszerrel (más néven: kordonos rendszer, hiszen egy kordont von a zóna körül, amelyet átlépve az autósnak fizetnie kell).

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kordonos rendszereknél a dugók – és a parkolási nehézségek – egyszerűen áthelyeződnek a zónához közeli területekre. Ennek következtében ezeken a területeken megnövekszik a levegő szennyezettsége is. (Ezeket a jelenségeket egy korábbi tanulmányunkban részletesebben ismertettük London példáján.) Nem véletlen, hogy az érintett kerületi önkormányzatok és lakosok már korábban is élesen tiltakoztak a tervezett kordonos rendszer ellen.

A zónán belül általában csak kis mértékben csökken a gépjármű-forgalom, hiszen ha már valaki belül van a kordonon, akkor minden további díjfizetés nélkül annyit közlekedik, amennyit akar. Sőt a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy akik már bent vannak, azok közül sokan kihasználják azt a lehetőséget, hogy a zónába a korábbinál kevesebb autó lép be, könnyebb közlekedni, és így még többet használják a gépkocsijukat.

Egy dugódíj-rendszer környezetvédelmi hatékonyságát jelentősen javítja, ha azt a jármű légszenyezése alapján differenciálják, vagyis a mértéke a legszennyezőbb járművek esetén a legmagasabb. Bár lehet differenciálni a kordonos belépés esetén is, az csak korlátozott mértékben lesz arányos a jármű tényleges károsanyag-kibocsátásával, hiszen az utóbbi a megtett kilométerektől is függ.

Egy rendszer annál hatékonyabb, gazdaságosabb, minél több célra lehet felhasználni. A kordonos rendszer viszont csak rendkívül korlátozottan használható például a forgalom felmérésére a város útjain, és egyáltalán nem használható a fizető parkolási rendszerhez.

Mindezen hátrányok kiküszöbölésére létezik egy hatékony módszer, amelyet már világszerte használnak a teherautók esetén: a kilométer-, útkoptatás-, szennyezés- és dugóarányos útdíj. Más szavakkal, a díj négy tényezőtől függ: a megtett út hosszától, a jármű méretétől (tömegétől), a jármű levegőszennyezési tulajdonságai szerint megállapított szorzótól, valamint attól, hogy az adott útvonal az adott időszakban mennyire zsúfolt.

Egy ilyen rendszernél a díj kiszámítása és közlése rendkívül egyszerű, még komolyabb beruházást sem igényel, hiszen például elegendő egy program az okostelefonon, ami a műholdas pozíció alapán a tarifatérképre illeszti a megtett útvonalat., és kiszámítja a díját.  A jelentősebb beruházást a díjbeszedési és az ellenőrzési rendszer kiépítése és üzemeltetése jelenti, azonban mindez technikailag gazdaságosan megoldható.

Egy ilyen rendszer bevezetésére a Levegő Munkacsoport részletes javaslatot juttatott el a Fővárosi Önkormányzathoz és a BKK-hoz.

Lukács András

42 komment

Címkék: közlekedés dugódíj Tarlós István Budapest

Ne sarcolják tovább a budapestieket – vezessék be a dugódíjat!

2016.07.20. 06:54 Levegő Munkacsoport

dugo.jpg

Az Európai Unióban átlagosan a GDP egy százalékát teszik ki a közlekedési dugók okozta veszteségek (az Európai Bizottság adatai szerint). Mivel ez egy átlag, a városokban minden bizonnyal jóval magasabb ez az érték, de tételezzük fel, hogy Budapesten csak ekkora az arány. Fővárosunk termeli az ország GDP-jének 40 százalékát. 2015-ben Magyarország GDP-je közel 34 000 milliárd forint volt, ennek 40 százaléka 13 600 milliárd, ez utóbbi egy százaléka pedig 130 milliárd forint. Ha tehát egy jól bevezetett dugódíjjal sikerülne megszüntetni a dugók túlnyomó részét, akkor évente mintegy 100 milliárd forintot takaríthatnánk meg.

Magyarországon a légszennyezés egészségügyi kárai az Egészségügyi Világszervezet számításai szerint a GDP 19 százalékát teszik ki, vagyis évente mintegy 6 500 milliárd forintot. Ha ezt lakosságarányosan vesszük Budapestre vonatkozóan, akkor mintegy 1300 milliárd forint jön ki. A dugódíj bevezetésének hatására javulna a levegő minősége, és ha feltételezzük, hogy így a légszennyezés okozta károk 10 százalékkal csökkennek, akkor évente további 130 milliárd forint veszteséget kerülhetünk el.

Ugyanakkor a dugódíj megfizetése nem veszteség a város részére, hiszen az így befolyó évi 20-30 milliárd forintos összeget a köz javára kell felhasználni. (Ez nyilvánvalóan meg fog történni, hiszen a bevezetés társadalmi elfogadottságát – egyebek mellett – így lehet biztosítani.)

Összegezve, egy jól bevezetett dugódíj évente több mint 200 milliárd forinttal (fejenként mintegy 120 000 forinttal) gazdagítaná a budapestieket.

Lukács András

37 komment

Címkék: légszennyezés dugódíj dugók

Rossz a lelkiismeretük Budapest közlekedéstervezőinek

2016.07.12. 07:00 Levegő Munkacsoport

img_0106.JPG

Kétféle közlekedési beruházással találkozhatunk Budapesten. Van, amire kap pénzt a főváros valamelyik európai uniós alapokból, és van, amelyikre nem. Amelyikre kap, azt muszáj időnként megbeszélni azokkal a budapestiekkel, akiknek a lakása közelében túrnak föl mindent. Amelyikre nem, annál elég, ha az ott lakók akkor jönnek rá, hogy elvész az árnyék, csökken a zöld, amikor felbőg ablakuk alatt a láncfűrész.

Nos, az 1-es villamos utolsó szakaszának megépítése az első kategóriába tartozik. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a XI. kerületi Polgármesteri Hivatal kétévenként meg is szervezi a lakossági fórumot, hogy legyen miről beszámolni az Európai Bizottságnak. Most is volt egy, amit pár nappal előtte, az ujbuda.hu honlap eldugott szegletében hirdettek meg. A gondos titkolódzás ellenére zsúfolásig megtelt a Budapesti Művelődési Központ második emeletén a terem, ahol a már elfogadott kivitelezési tervekről rendezték a lakossági fórumot. Vagyis, ahogy a BKK ügyfélszolgálata szokott válaszolni a fölvetett problémákra, arra készültek, hogy „tájékoztatnak”, és megkérnek mindenkit, hogy fogadja el a tájékoztatást. Tudomást szerezve az eseményről, magam is elmentem, hónom alatt a Balázs Mór-terv kinyomtatott példányával, hogy majd jól a BKK-sok fejére olvasom, hogy élhető várost, fenntartható közlekedésfejlesztést prédikálnak, miközben egyre több kipufogógázt szívatnak be az emberekkel, de végül nem jutottam szóhoz. A mondandómat elmondta más, bár ő nem hivatkozott a Balázs Mór-tervre. A vita pedig egy idő után úgy elfajult, hogy sajnálni kezdtem a BKK-sokat.

Két csoportra oszthatók azok, akik már két éve is véleményt nyilvánítottak az akkori fórumon. Az egyik csoport az egész villamost a pokolba kívánja, nem véve tudomást arról, hogy az Etele út egy főút, amit eleve úgy alakítottak ki, hogy egyszer majd villamos is lehessen rajta. A másik csoportnak – ahova magamat is sorolom –, tetszik a villamos, az viszont nem tetszik, hogy addig húzták a megépítését, mire az út közepén kialakult egy fasor, ami a Fehérvári út és a Tétényi út között is értékes, de onnan majdhogynem a busztárolónak használt pályaudvari buszvégállomásig gyönyörű. 125 darab, cirka 50 éves fa, hatalmas lombozattal. Ha az eltűnik, a környéken biztosan emelkedik a nyári hőmérséklet, és nő a levegőszennyezés. De még a zaj is, mert ennyi lombozat már a közlekedési zajt is képes csökkenteni. Mindez azonban már két éve sem volt fontos. Mint ahogy hétfőn is gyakorta utaltak rá, más a fontos. A döntés valahogy így születhetett:

„Minek is hagyjunk helyet, minek is hagyjunk helyet? 176 parkoló autónak vagy 125 öreg fának? Á, mit számít, hogy a fák még a közelben is csak ötven év alatt pótolhatók! Tartsuk meg a parkolókat!”

A lelkük mélyén, szakemberként tudják, hogy ez egy emberellenes választás, hiszen tudják, hogy egy-egy ötvenéves fa levélfelülete akkora, mint egy futballpályányi fűé, és hogy sokat képes enyhíteni az egyre erősebb kánikulán. Tudják, hogy már amikor elkezdték a tervezést, be kellett volna vezetni a lakótelepen a fizetős parkolást, hogy kiderüljön, mennyi a valós parkolási igény, és tudják, hogy mulasztottak, amikor nem vezették be. Mint ahogy azt is tudják, hogy az áramátalakítót el lehetne helyezni az üres szolgáltatóház helyén az Etele út és a Tétényi út sarkán ahelyett, hogy felszámolják az ikonikus haranglábat a Hengermalom utca és a Fehérvári út sarkán, kivágják körülötte a fákat, és a helyükre ásott gödörbe süllyesztik. Tudják, hogy a szolgáltatóházban – vagy a helyén építettben – az áramátalakító mellett parkolók is elférnének, több is, mint amennyi megszűnne az Etele úton. Tudják, hogy butaság a villamost az Etele térnél (csikorogva?) elkanyarítani a Somogyi utcába, ahelyett, hogy elvinnék a metrólejáratig. Tudják, hogy a Bártfai utcánál butaság megállót építeni, olyan közel van az Etele térhez és a Tétényi úthoz is. Tudják, hogy ahogy és amit terveztek, és lenyomnak a torkunkon, az egyáltalán nem felel meg a fenntartható városi közlekedéstervezés kritériumainak.

Ezért aztán amikor kénytelen-kelletlen ki kell állniuk az emberek elé, csak hogy a BKK megkapják azt a pár milliárd forint uniós támogatást,  akkor hebegnek-habognak, butaságokat beszélnek, és még azt is képtelenek vállalni, hogy igen, egy városba kell tömegközlekedés, igen, kellenek villamosok, és igen, a villamos az emberek ablaka alatt halad, és aki városban lakik, annak ezt el kell viselnie.

Ezért ragadhatták egy idő után magukhoz a szót az abszolút villamos ellenes csoport hangadói. Egyikük szerint az Etele útra nemhogy villamos nem kell, de meg kellene tiltani még a közúti átmenő forgalmat is. Abba már nem gondolt bele – és a zavarban lévő tervezők sem szembesítették vele –, hogy vajon ő hol autózna, ha mindenütt a városban megtiltanák az átmenő forgalmat.

Nem csak tettesek, de áldozatok is ők, a BKK lehurrogott szakértői, akik rossz lelkiismerettel, időnként butaságokat beszélve próbálták állni a sarat. Áldozatai annak, hogy Budapestnek bár van Balázs Mór-terve, nincs koncepciója. Nincs víziója arról, milyen az ideális közlekedési hálózat, hogy tehető élhetővé egy város az éghajlatváltozás idején. Nincsenek a városnak nem az EU alapjai által kikényszerített ál–, hanem valódi fórumai, ahol a döntéshozók beszélgetnének a választóikkal, azokkal, akik fizetik őket, és akiknek a jóllétét szolgálniuk kellene. Sőt nemcsak beszélgetnek velük, de még hallgatnak is rájuk. Mert ha lennének ilyen fórumok, akkor lehetne végre közmegegyezés arról, hogy igen, mindenáron meg kell tartani azt a fát, amelyiknek sikerült negyven-ötven évet is megélnie ebben a közönyös közegben, ahol még a nagyon szem előtt lévő közterületeken is hagyják kiszáradni a fákat és csak hébe-hóba pótolják őket.  Arról, hogy ha van egy ötven éves fasor, azt nem szabad bántani, mert nincs az a parkoló, ami nála nagyobb hasznára lenne az embereknek.

vamá 

23 komment

Címkék: közlekedéstervezés Fák védelme Balázs Mór-terv Etele út

Damoklészi roncsautó

2016.07.05. 07:00 Levegő Munkacsoport

roncsauto.png

Mint Damoklész fölött a kardja, úgy függ a magyar közlekedési szakpolitika feje fölött a várhatóan igen gyorsan bekövetkező váltás az Európai Unió vezető országaiban a villany- – és részben a hibrid- – autózásra. Jönnek a hírek, hogy a tervek szerint Németország útjain négy év múlva már egymillió ilyen autó lesz, Franciaországban kétmillió. Norvégiában 2025-től, Németországban 2030-tól tervezik az új benzines és dízelgépkocsik forgalmazásának betiltását. Magyarországon, ahol évente mintegy 200 ezer személygépkocsi kerül újonnan forgalomba, a kormányzati elképzelés az, hogy 2020-ig ötvenezerre hízik a zöld rendszámos személyautó-állomány.

Mint az kiderül a KSH Magyarország 2015 című kiadványából (150. lap), az utóbbi években a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik között többségben vannak a használtak. A totalcar.hu-n tavaly szeptemberben ezt írta erről Zách Dániel: „Ha a használtimport növekedése ebben az ütemben folytatódik tovább, 2020-ra simán elérhetjük az évi 200 ezres darabszámot, de pontos előrejelzést senki nem mer adni.”

A Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik számának alakulása
(Forrás: Magyarország 2015, www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mo/mo2015.pdf, 150. oldal)

Gondoljuk végig, mi történik ilyen tendencia mellett, ha a német állam – jókora ártámogatással – pár év alatt egymillió villanyautót zúdít a piacra! Megindul egy cserefolyamat. A tehetősebb németek villanyosra cserélik a két-három-négy éves dízelautójukat, amiket a hirtelen kínálatnövekedés eredményeképpen jó nyomott áron megvesznek azok, akik éppen öt-nyolc éves autóval járnak. Ez utóbbiak pedig trélerre vagy vonatra szállva elárasztják a keletebbre fekvő európai országokat, közöttük Magyarországot. Lehet ennek örvendetes hatása, hogy a tíz évesnél öregebb autók eladhatatlanná válnak, de valószínűbb, hogy pár tíz-százezer forintért még mindig új gazdára találnak, vagy megmaradnak a családban második, harmadik autóként, és sokan olyanok is autózni kezdenek kis hazánkban, akik eddig nem tették.

Ne higgyük, hogy ettől jobb lesz a hátrányosabb anyagi helyzetben lévő honfitársainknak! Nem örülhetünk annak, ha bagóért sóznak rá emberekre lezúzott, füstölő, balesetveszélyes gépkocsikat, amiknek az üzemeltetése pár hónap alatt többet visz el, mint amennyiért megvették. Nem örülhetünk annak, ha a településeink útjain nő a zsúfoltság, a levegőszennyezés.

Felelős kormányzatnak és önkormányzatnak nem lehet fontosabb az, aki ócska autóban furikázik, annak a kisgyereknek az egészségénél, aki a járdán tolt babakocsiban ülve szívja be a mérgező kipufogógázt. Felelős kormányzat és önkormányzat az emberek mobilitási igényeit elsősorban jó, mindenki által elérhető tömegközlekedéssel, kiváló kerékpáros és gyalogos infrastruktúrával elégíti ki, és ügyel arra, hogy az utak ne legyenek zsúfoltak, és minél kisebb legyen a közúti közlekedés levegőszennyezése.

Felelős kormányzatnak arra is gondolnia kell, hogy ahol az utolsó rendszámot ráteszik egy kocsira, ott fogják levenni is. Nem jó az, ha azok az autók, amelyek gazdagabb országokban már roncstelepre kerülnének, még futnak pár százezer kilométert a magyar utakon, majd nálunk válnak nehezen hasznosítható hulladékká.

Felelős kormányzat és önkormányzat idejében fölkészül a villanyautózás mellékhatásaira, és igyekszik lebeszélni az embereket arról, hogy külföldi uraságoktól levetett régi robbanómotoros gépkocsit vegyenek. Van erre eszköz. Az egyik, ami gyakorlatilag semmibe sem kerül, az alacsony kibocsátású övezet. Egyszerűen ki kell tiltani onnan, ahol emberek laknak, a nagyon sok és nagyon mérgező gázt kipufogó autókat. Mondjuk első lépésként minden olyat, amelyik nem tudja legalább az Euro 5 előírásokat (2009 óta új gépkocsi csak ilyen lehetett, tavaly óta pedig csak Euro 6-os).

A másik eszköz már kerül valamibe, viszont komoly bevételt is hozhat a településeknek. Ez a használat- és szennyezésarányos útdíj. Ki kell mondani, hogy az úthasználat nincs benne sem a gépkocsi, sem az üzemanyag árában, azt külön meg kell fizetni. Igen, most van jövedéki adó az üzemanyagon, de az ebből származó bevétel még az autók által okozott környezeti és egészségi károkat sem fedezi. Van gépjárműadó is, de azt el lehet törölni: aki csak dísznek tartja az autót, ne fizessen. Az fizessen, akinek az autója használja az utat, mérgezi a levegőt, zajjal rongálja mások idegeit. Annál többet, minél többet autózik, és minél szennyezőbb az autója.

Szolgálja a politika az emberek egészségét, nyugalmát, hosszú életét, ne pedig más országokat segítsen abban, hogy ránk zúdítsák a roncsautóikat ahelyett, hogy levennék róluk a rendszámot és oda küldenék őket, ahova valók: a helyi roncstelepre.

vamá

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés környezetvédelem használtautó elektromosautó